God betere het


God betere het 1.0

als wensende, bezwerende uitdrukking van de hoop dat God het ongemak, de schade of het leed van zekere kwaal, tegenspoed of ramp ongedaan zal maken of herstellen

Algemene voorbeelden


Hij leed aan een hardnekkige zweer op de rechterarm. Ze streek er een zalf op en zei: God zegene, God betere.

Wij, heksen, Roger Pieters,

Zij gaan op het zintuiglijk waarneembare gericht voort, maar van het inwendig, geestelijk leven zijn ze niet op de hoogte. Zou men dit naar de letter kunnen leren, dan zou ik er zeker veel vinden. Maar nu het vooral op het beleven aankomt, vind ik er maar weinig. God betere het. Daarom blijven zij ook onverlicht van binnen inzake de waarheid.

www.sporenvangod.nl/bestanden/mystiek/alijt.doc,

God betere het 2.0

in afgezwakte betekenis, als uitroep van verontwaardiging

Algemene voorbeelden


Op de enveloppes waarin de Koninklijke Bibliotheek Albert I haar tijdschrift verstuurt, staat in koeien van letters te lezen: Imprimés à tarif réduit. Printed papers at reduced rate. Drukwerk aan verlaagde taks. God betere het: aan verlaagde taks. De Koninklijke - jawel, de Koninklijke - verkiest koeterwaals boven Nederlands. Nog erger: als het over taal gaat, weet ze van toeten noch blazen.

De Standaard,

Erik, die net in Word heeft gewerkt aan zijn debuutroman Ik ook van jou (nadat hij God betere het zijn studie rechten heeft afgebroken om schrijver te worden), kijkt toe hoe Angela nogal hysterisch belt.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,